Talous
Artikkelin tarkoitus on opettaa sinulle perusasiat pelin talouspuolesta ja antaa muutamia vinkkejä, kuinka saat tienattua rahaa.
Yleistä pelin taloudesta
E-Simissä talous pyörii ostamisen ja myymisen välillä. Voit ostaa ja myydä tuotteita, osakkeita ja valuuttaa ja työvoimaa. Ilman rahaa sinun on vaikea tehdä pelissä juuri mitään, tämän takia onkin tärkeää pitää taloutensa tasapainossa. Rahana pelissä toimii jokaisen maan oma paikallisvaluutta, sekä kulta. Rahaa saat tietenkin suoraan mitaleista, mutta mistä muualta voit saada rahaa? Se selviää seuraavassa:
Job Market
Pelin kenties helpoin tapa saada rahaa on työskentelemällä. Job Marketista eli työmarkkinoilta löydät asuinmaastasi löytyviä työpaikkoja. Se kuinka paljon palkkaa työnantajat sinulle antavat riippuu Economy skillistäsi, mitä suurempi se on, sitä parempaa palkkaa sinulle maksetaan, sillä suuremmalla Economy skilillä pystyt tuottamaan enemmän tuotteita. Kannattaa tarkkailla työmarkkinoita, silloinkin kun sinulla on työ. Jos palkkasi on pienempi, kuin työmarkkinoilla tarjottavat, kannattaa työpaikan vaihtamista harkita tai ottaa työnantajaasi yhteyttä ja pyytää palkankorotusta. Erityisen tarkka kannattaa olla, kun Economy skillisi kasvaa, jotta saat työstäsi markkinoiden mukaista palkkaa.
Oma yritys
Kun olet saanut tarpeeksi pääomaa kerättyä, voit harkita esimerkiksi oman yrityksenn perustamista. Yrityksen perustaminen maksaa 20g. Voit perustaa yrityksen menemällä My places -> Companies ja valittuasi yrityksen tiedot paina Create Company:
1) Voit valita mitä tuottetta yrityksesti tuottaa; raaka-ainetta:
Iron(tarvitaan aseisiin), Grain(tarvitaan ruokaan), Oil(tarvitaan matkalippuihin), stone(tarvitaan puolustusjärjestelmiin, sairaaloihin ja estate-rakennuksiin), wood(tarvitaan taloihin), diamonds(tarvitaan lahjoihin)
vai lopputuotetta:
aseita, ruokaa matkalippuja, puolustusjärjestelmiä, sairaaloita, estate-rakennuksia, taloja vai lahjoja.
2) Yrityksesi tullaan perustamaan alueelle, jossa asut. Perustaessasi yritystä, kannattaa asua aluella, jossa on jokin high tai medium raaka-aine bonus, jos perustat tällaiselle alueelle kysyisen raaka-aine- tai tästä raaka-aineesta tehtävän lopputuoteyrityksen, saat yritykseesi suuremman tuotannon. Yrityksen voit perustaa minkä maan alueelle, mutta tällöin sinun täytyy palkata työntekijäsi tämän maan työmarkkinoilta. Tuotantobonusta et saa jos hallitsijamaalla ei ole pääkaupunkiaan omassa hallussaan.
Voit myös nostaa yrityksesi tasoa, maksamalla siitä kultaa. Jos yrityksesi on raaka-aineyritys, nostamalla sen tasoa saat enemmän raaka-aineita siitä, jos taas yrityksesi on lopputuoteyritys nostamalla sen tasoa, teet suurempi laatuisia(Q) tuotteita. Yrityksesi kehittäminen maksaa:
Kun yrityksesi on pystyssä, voit palkata työntekijöitä. Voit palkata myös itsesi työntekijäksi ja onkin mahdollista, että työskennellessäsi omassa yrityksessä teet enemmän rahaa kuin työskennellessäsi, jonkun toisen yrityksessä. Kun päätät palkata muitakin työntekijöitä, pidä tarkkaa kirjanpitoa työntekijöidesi palkoista ja yrityksesi tuotoista. Älä päästä palkkoja suuremmaksi kuin tuottosi, muuten yrityksesi tekee tappiota.
Jos, yrityksen ylläpito jostain syystä ei olekaan se sinun juttusi, voit laittaa sen haluamallasi kultamäärällä myyntiin ja toivoa, että joku ostaa sen.
Product market
Product marketissa voit käydä kauppaa tuotteilla eli voit siis myydä ja ostaa niitä. Ostaminen käy helposti, valitset vain haluamasi tuotteen sekä sen laadun. Sen jälkeen valitset marketin tarjouksista haluamasi tarjoukse ja kirjoitat sen vieressä olevaan laatikkoon, montako kappaletta kyseistä tuotetta haluat ostaa. Tämän jälkeen vain painat Buy – nappia.
Voit myös myydä esimerkiksi tehtaissasi tuotettuja tuotteita. Myydäksesi tuotteita valitse Show my offers/post new offer – nappula. Tämän jälkeen valitse missä maassa haluat myydä, mitä haluat myydä, ja kuina paljon haluat sitä myydä. Lopuksi valitse hinta jolla tuotteita haluat myydä.
Kun valitset hintaa, kannattaa se luonnollisesti valita pienemmäksi, kuin mitä muilla myyjillä, koska tällöin tuotteellasi on paras mahdollisuus mennä kaupaksi. Joudut myös maksamaan tuotteen hinnasta veroa. Kotimaahasi myydessä maksat VAT veroa eli arvonlisäveroa. Voit myös myydä tuotteita ulkomaille jolloin VATin lisäksi maksat Import Taxia eli tuontiveroa. Tällöin siis maksat todennäköisesti enemmän veroa kuin paikalliset myyjät, jos myyt tuotteita ulkomaan markettiin. Valittuasi tuotteen hinnan näet paljonko veroa joudut maksamaan ja paljonko sinä saat rahaa itsellesi verojen jälkeen per tuote.
Monetary market
Monetary marketissa voit vaihtaa kultaa ja valuuttaa. Yleensä vaihdetaan joko kultaa joksikin paikallisvaluutaksi tai paikallisvaluuttaa kullaksi, harvemmin vaihdetaan paikallisvaluuttoja keskenään. Monetary marketissa, kuten teit product marketissa, voit ostaa toisten tarjouksia tai tehdä omia tarjouksia. Pelaajat siis säätelevät tarjouksilla ja ostoillaan paikallisvaluutan arvon kultaan nähden.
Jos siis esimerkiksi haluat ostaa product marketista jotain ja sinulla ei ole paikallisvaluutta, voit joko ostaa sitä kullalla monetary marketista tai voit laittaa kullanmyyntitarjouksen (jolloin saat kullastasi vastineeksi paikallisvaluuttaa).
Kultaa ja paikallisvaluuttaa saat ostettua kun olet ensiksi säätänyt mitä haluat myydä ja mitä ostaa.
Tämän jälkeen vain kirjoitat, kuinka paljon haluat ostaa haluamaasi rahaa ja painat OK
Jos haluat laittaa oman tarjouksen monetary markettiin, mene sivun alalaitaan Your offers kohtaan ja valitse, mitä rahaa haluat ostaa ja mitä myydä. Sen jälkeen kirjoitat laatikoihin minkä verran rahaa laitat myyntiin ja millä kurssilla, sitten vain painat Post new offer - nappulaa
Kannattaa kuitenkin miettiä onko sinun kannattavaa ostaa suoraan monetary marketista paikallisvaluuttaa vai kannattaako sinun laittaa oma tarjous, jossa myyt kultaa. Jos haluat saada nopeasti paikallisvaluuttaa, niin kannattaa ostaa toisten tarjous, koska jos laitat oman tarjouksen, saattaa kulua kauankin, ennen kuin se menee kaupaksi. Monetary marketissa yleensä on pieni ero kurssien(kulta -> paikallisvaluutta ja paikallisvaluutta -> kulta) välillä. Eli jos esimerkiksi monetary marketissa olisi tarjouksena 1g=55FIM ja toisella puolella 1FIM=0.02g. Tällöin ostaessasi FIMejä saisit yhdellä kullalla (1/0.02=) 50FIM ja vastaavasti, jos myisit kultaa, voisit saada yhdellä kullalla sen 55fim. Näin ollen on taloudellisesti kannattavampaa monesti myydä kultaa saadaksesi paikallisvaluutta, kuin ostaa muiden valuutta tarjouksia.
Koska monetary marketin tarjousten välillä on tälläisiä kuiluja, on sen avulla mahdollista tehdä rahaa. Kuvitellaan, että on samanlainen tilanne kuin edellisessä esimerkissä eli 1g=55FIM ja 1FIM=0.02g. Voit aluksi myydä yhden kullan ja saat 55FIM tämän jälkeen voit laittaa monetary markettiin uuden tarjouksen jossa myyt saamasi 55FIM kurssilla 1FIM=0.02g, näin ollen saat 55*0.02g=1.1g. Tällöin siis olet sijoittanut 1g ja sait tilalle 1.1g eli teit voittoa 0.1g.
Osakeyhtiöt
Osakeyhtiö eli stock company on yhtiö, jonka toimintaa rahoitetaan osakkeilla. Osakeyhtiöillä voi olla useampia yrityksiä, joilla se saa tuloja. Osakeyhtiötä johtaa toimitusjohtaja(CEO), jonka osakkeen omistajat ovat äänestäneet. Osakeyhtiöihin pääset tutustumaan menemällä Statistics -> Stock market stats
Osakeyhtiö voi painaa osakkeita ja myydä niitä. Näin se saa rahaa esimerkiksi perustaa uuden yrityksen. Myös henkilöt, jotka omistavat osakkeita voivat myydä osakkeitaan. Jos osakeyhtiö tai joku osakkeiden omistaja myy osakkeita ne näkyvät osakeyhtiön sivulla olevasta Shares market – laatikosta. Jos kukaan ei myy sillä hetkellä osakkeita tai niiden hinta on mielestäsi liian korkea, voit jättää haluamaasi hintaan tarjouksen. Jos joku päättää myydä osakkeitansa hintaan, jonka olet valinnut, saat ostettua osakkeita.
Jos haluat ostaa osakkeita, löytyy Shares market – laatikosta myös Buy shares - nappula. Ensimmäiseen Volume – laatikkoon laitat montako osaketta haluat ostaa ja sen jälkeen Price – laatikkoon voit laittaa hinnan, jolla haluat osakkeita ostaa. Muussa tapauksessa, kuten edellä mainittiin, tarjouksesi menee Buy orders(Bid) – laatikkoon, jossa se odottaa, jos joku myisi osakkeita tähän hintaan, jolloin saat osakkeet itsellesi.
Osakeyhtiöiden avulla voit saada rahaa, jos osakeyhtiö jakaa osinkoja(dividend). Tällöin siis osakeyhtiö palkitsee osakkeiden omistajat siitä, että he ovat yhtiöön sijoittaneet. Se kuinka suuren osan saat osingoista, riippuu kuinka paljon osakkeita omistat.
Toinen tapa saada rahaa osakeyhtiöllä on ostaa ja myydä osakkeita. Tämä siis tarkoittaa sitä, että ostat osakkeita halvalla ja myyt niitä sitten kalliimmalla. Tähän vaaditaan sitä, että osaat arvioida osakemarkkinoita hyvin.
Voit myös perustaa itse osakeyhtiön, mutta tähän tarvitaan yleensä suurta aloituspääomaa ja jo osakeyhtiön perustaminen maksaa 50 kultaa.
-Valtiovarainministeri fastii
Previous article:
[Presidentti] Kutsu URL-liittoumaan (12 years ago)
Next article:
Jullen vaalimainos (Piirrä TheJuliusCaesar - kilpailun tulokset) (12 years ago)