Esim - stock market
Login:
Password:

Forgot password Register

Article


23
stock market (Old article)
Posted 12 years ago by
abozar    
Report



Herkesin bildiÄŸi gibi oyunda stock company modülü test uygulamasına baÅŸladı ve adminin bize duyurduÄŸuna göre yaklaşık 10 gün içerisinde elinde 70 gold olan herkes stock company açabilecek. 20 goldu stock company kurulumu için giderken geri kalan 50 gold kurulan ÅŸirkette sermaye olarak duracak. Kurmak için 70 gold gerekiyor ama masrafı 20 gold diyebiliriz.

Åžu an anladığım kadarıyla bu tür ÅŸirketlerin nasıl bir iÅŸleyiÅŸte olacağını anlatayım.
(yanlış anladığım noktalar olabilir, test uygulamasından sonra düzeltilen yönler olabilir)

Bu tür ÅŸirketlere para her türlü girer (donate yoluyla, hisse satışıyla, mal satışıyla vs) ama para çıkışı (rutin iÅŸçi maaşı ve raw alımı deÄŸil kaynak aktarımı olarak)sadece kâr payı dağıtımıyla yasal olur. Diyelim ki bir ÅŸirketin %51 hissesine sahipsiniz ve ÅŸirketin kasasında 100 gold birikti. Bu parayı olduÄŸu gibi stock company'den kendinize atamazsınız, bu oyun kuralları gereÄŸi sahtekarlık olur.

CEO'su olduÄŸunuz stock company ile kendinizin malını marketten çok fahiÅŸ fiyata (kendi kiÅŸisel hesabından markete konulan ironun tanesini stock company'ye 1 tryden almak gibi) almak, kendini stock company'ye ait ÅŸirketlerden birinde çok yüksek ücrete çalıştırmak hepten sahtekarlığa girer. e-sim wiki adresinde stock company bölümünde sahtekarlığın büyük bir ceza sebebi olacağı yazıyor.

Fraud actions and all actions which have as result stealing from Stock Companies will have further and really hard punishments.


Åžirket hisselerinin çoÄŸunluÄŸuna sahip olup CEO'su olsanız bile stock company den direkt kendinize para aktarmak yüzeysel bakışla hak gibi görünse de aslında deÄŸil, ÅŸirketin %99una sahip olsanız bile bu tür bir hakkınız yok ve o aktarmayı planlayacağınız parada "yasal olarak" o %1lik kısmın hakkı olacak. FahiÅŸ fiyattan raw material alarak yada kendine fahiÅŸ fiyattan maaÅŸ vererek de ÅŸirket kaynaklarını kendine kar payı yolu dışında aktarmak ÅŸirket loglarının herkese açık olması dolayısıyla oyun hesabınızı riske atmanız anlamına gelir. EÄŸer hissedarı olduÄŸunuz ÅŸirket yöneticisi böyle davranışlarda bulunuyorsa buna hakkı olmadığını bilin, olmadı yönetime ÅŸikayet etmekte çekinmeyin.


Pek çok arkadaşın kafasını karıştıran ÅŸey piyasaya yeni hisse sürülmesi. Bunu da dilim döndüÄŸünce açıklayayım.

Diyelimki içerisinde 10 tane q5 ÅŸirket olan bir stock company var, her ÅŸirketten günde 4 olmak üzere toplamda günde 40 gold kar ediyor. Piyasaya sunulmuÅŸ 1000 hissesi var ve ayda bir defa her hissedarına 0,8 gold veriyor (bu miktar az gibi görünse de 100 hissesi olan ayda 80 gold kar payı alır). Yani günde 40 olmak üzere ayda (30*40) 1200 gold kar edip ayda hissedarlarına (1000*0,8) 800 gold dağıtıyor. Bir ay sonra hissedarlara dağıtılan pay dışında ÅŸirkette (1200-800) 400 gold net kâr kalıyor. CEO isterse bir q5 ÅŸirket daha kurar bunla ve mevcut hissedarlara ödediÄŸi kar payını ayda 0,8 golddan 0,88 golda çıkararak %10 artırır ( çünkü ÅŸirket 10 iken 11 oldu %10 arttı ) , bu mevcut hissedarların hoÅŸuna gider ama ÅŸirketin büyümesi yavaÅŸ kalır, isterse 100 yeni hisse daha piyasaya sürmeyi hissedarların oyuna sunar kabul edilirse (ki zor kabul edilir) mevcut kar oranı üzerinden ÅŸirket açmaya harcanan para yine piyasadan toplanır hızlı büyüme devam eder. Yada bir ÅŸirket çok büyük olur hisselerinin tanesi 50-60 gold civarında olur, herkes yatırım yapamaz, elinde 10-20 gold olan da yatırım yapabilsin diye hisse sayısı çoÄŸaltılabilir.

Para basarak zenginleÅŸmeyi(!) akıl eden türk millet pekala ÅŸirket iÅŸletmeyip devamlı hisse basarak da zenginleÅŸmeyi düÅŸünecektir. Åžirket çoÄŸunluÄŸuna sahip olup diÄŸer ortakların yoksulluÄŸunu fırsat bilip devamlı hisse basıp bastığını yine kendisi satın alarak ÅŸirketteki oranını artıran adama karşı bir ÅŸey yapmayın kendi kendine batacaktır zaten.

Bana kalırsa bu sistemin açığı CEO'nun neden ÅŸirket ameleliÄŸi yapacağı? Tüm hissedarlar elini çamura sokmadan kar payı alırken yine muhtemelen ortaklardan birisi olacak olan CEO neden o kadar ÅŸirketle uÄŸraÅŸsın, o da parasını yatırıp kar payının gelmesini beklemek isteyecektir. Muhtemelen ÅŸirketlerde bir CEO maaşı gibi bir ÅŸey olacak. modüle eklenmese de büyük ÅŸirketler için bu gerekli olacak.

DiÄŸer bir olay ise bu modülde sahtekarlık yasak ama beceriksizlik gayet yasal. ÖrneÄŸin 1000 gold deÄŸerindeki bir stock company'nin çoÄŸunluÄŸunu 600 goldla alıp kendi CEOnuzu atayıp "beceriksizlik" kılıfı altında beklenen karın çok altında kar yaptırırsınız bilerek, buna bir ay devam edersiniz ikinci ay yatırdıklarını alamayan hissedarlar hisselerini hızla satışa koyarlar ve ÅŸirket hisseleri hızla düÅŸmeye baÅŸlar siz de ucuzdan bu hisseleri toplayarak 700-750 gold masrafla 1000 goldluk ÅŸirketin %90 kadar bir oranına sahip olduktan sonra ciddi ciddi iÅŸletmeye baÅŸlarsınız. Ä°ÅŸte bu biraz "yasal" dolandırıcılık olur.

Stock company tüm oyuncular için açıldığında Beta Company de de görüldüÄŸü gibi ÅŸirketler "ne kazanırsak dağıtacağız"dan ziyade hangi periyodlarda ortaklarına ne vereceklerini profillerinde açıklayacaklar ve yatırımcılar ona göre hesap kitap yaparak alım satım yapmalılar:
(* We pay xx gold dividend to shareholders every 2 weeks)


Haftada/günde/ayda hissedarlara ÅŸu kadar gold dağıtacağım deyip hisselerini sattıktan sonra vaad ettiÄŸi miktarın ödenmemesi de sahtekarlığa girer.

Bu tür ÅŸirketler kendi ÅŸirketini kurabilecek (q5 ÅŸirketler iÅŸleyebiliyor genelde ve maliyeti 390 gold) maddi gücü olmayan ve hiç olmazsa ortak olmak isteyen oyuncularla, ÅŸirketin iÅŸleriyle uÄŸraÅŸmak istemeyen (iÅŸçi al raw al malı satışa koy vs) oyuncuların raÄŸbet göstereceÄŸi ÅŸirketler olacak. Belki biraz da borsaya ilgili olanlar.

Åžirket hissesi alırken ÅŸirketin aÅŸağı yukarı gelirini hesaplayın ve hisse başına ne kadar verdiÄŸi taahhüdüne bakın. ÖrneÄŸin ortalama bir q5 ÅŸirket günde 4 gold getirir, bünyesinde 5 q5 ÅŸirketi olan bi stock company tüm hissedarlarına günlük ortalama maksimum 20 gold verebilir. EÄŸer piyasada 100 hissesi varsa ve haftada her hissedarına 2 gold vereceÄŸini vaad ediyorsa muhtemelen tokatçıdır. 100 hisseye haftada 2ÅŸer gold verirse haftada toplam 200 gold günde ise 28 civarı dağıtacağını iddia eder ki pek mümkün olmaz bu. Bu yüzden ÅŸirketi kurduktan sonra afaki kar payı vaadlerinde bulunmayın ve bu tür vaadlerde bulunanların ÅŸirketlerine yatırım yapmayın. Zaten bu konuda stock company'nın anasayfasındaki basit hesaplama hisse fiyatı hakkında bir fikir verir:

Estimated Value: Tahmini deÄŸer (ÅŸirketler, para, ürün toplamı deÄŸer, premium hesaplar detaylarını görebiliyor ÅŸirket deÄŸerinin nelerden kaynaklandığına dair)1 ,2 , 3
estimated value / total shares = estimated value per share (1505,2/649=2,32) Yani ÅŸirketin toplam deÄŸeri 1500 gold iken ve toplam 649 hisseden oluÅŸurken olması gereken ortalama hisse fiyatı 2,32. ÅŸimdi 20lerde gezinmesi hisse sahibi olmayı merak edenlerin hisselere hücum etmesinden dolayı kaynaklanıyor çok kar payı vermesinden deÄŸil.

Yine bu estimated value bilgisinden yola çıkarak sizin hisseyi aldığınız zaman ile ÅŸimdiki zaman arasındaki tahmini deÄŸer farkından ÅŸirketin ne kadar kar ettiÄŸi ve aÅŸağı yukarı ne kadar kâr payı dağıtması gerektiÄŸi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bu modül komün sistemleri için de bana göre gayet kullanışlı olacak. Ayrıca "contracts" bölümünden de hisse alım satımı eklenir diye bekliyorum.

Makalenin başında dediÄŸim gibi bu yazdıklarım tamamen benim ÅŸu durumda gördüklerim. Yanlış yorumlamış olabilirim, sistem oyuncuların kullanımına açıldığında bazı deÄŸiÅŸiklikler olmuÅŸ olabilir.

http://secura.e-sim.org/stockCompany.html?id=240


V + S + C

Previous article:
HOW TO WRITE BEST ARTICLE (12 years ago)

Next article:
ARTICLE PUBLISHER --->> EARN MORE GOLD (12 years ago)

ESim
or
Register for free:
Only letters, numbers, underscore and space are allowed (A-Z,a-z,0-9,_,' ')
Show more

By clicking 'Sign Up!', you agree to the Rules and that you have read the Privacy Policy.

About the game:


USA as a world power? In E-Sim it is possible!

In E-Sim we have a huge, living world, which is a mirror copy of the Earth. Well, maybe not completely mirrored, because the balance of power in this virtual world looks a bit different than in real life. In E-Sim, USA does not have to be a world superpower, It can be efficiently managed as a much smaller country that has entrepreneurial citizens that support it's foundation. Everything depends on the players themselves and how they decide to shape the political map of the game.

Work for the good of your country and see it rise to an empire.

Activities in this game are divided into several modules. First is the economy as a citizen in a country of your choice you must work to earn money, which you will get to spend for example, on food or purchase of weapons which are critical for your progress as a fighter. You will work in either private companies which are owned by players or government companies which are owned by the state. After progressing in the game you will finally get the opportunity to set up your own business and hire other players. If it prospers, we can even change it into a joint-stock company and enter the stock market and get even more money in this way.


In E-Sim, international wars are nothing out of the ordinary.

"E-Sim is one of the most unique browser games out there"

Become an influential politician.

The second module is a politics. Just like in real life politics in E-Sim are an extremely powerful tool that can be used for your own purposes. From time to time there are elections in the game in which you will not only vote, but also have the ability to run for the head of the party you're in. You can also apply for congress, where once elected you will be given the right to vote on laws proposed by your fellow congress members or your president and propose laws yourself. Voting on laws is important for your country as it can shape the lives of those around you. You can also try to become the head of a given party, and even take part in presidential elections and decide on the shape of the foreign policy of a given state (for example, who to declare war on). Career in politics is obviously not easy and in order to succeed in it, you have to have a good plan and compete for the votes of voters.


You can go bankrupt or become a rich man while playing the stock market.

The international war.

The last and probably the most important module is military. In E-Sim, countries are constantly fighting each other for control over territories which in return grant them access to more valuable raw materials. For this purpose, they form alliances, they fight international wars, but they also have to deal with, for example, uprisings in conquered countries or civil wars, which may explode on their territory. You can also take part in these clashes, although you are also given the opportunity to lead a life as a pacifist who focuses on other activities in the game (for example, running a successful newspaper or selling products).


At the auction you can sell or buy your dream inventory.

E-Sim is a unique browser game. It's creators ensured realistic representation of the mechanisms present in the real world and gave all power to the players who shape the image of the virtual Earth according to their own. So come and join them and help your country achieve its full potential.


Invest, produce and sell - be an entrepreneur in E-Sim.


Take part in numerous events for the E-Sim community.


forum | Terms of Service | Privacy policy | Support | Wikia | Alpha | Luxia | Primera | Secura | Suna | Lima | Elysia | Xena | esim political game
PLAY ON